Karjalan Heimo 7-8: 2022

7,00

Kuvaus

Karjalan Heimossa nykypäivä kohtaa historian merkityksellisellä tavalla.

Tässä numerossa etsitään vastauksia kysymyksiin, millainen mies oli kielletyn kirjailijan asemaan Suomessa päätynyt vienankarjalainen kirjailija Onttoni Miihkali, ja miten Ruotsissa asuvat jälkipolvet muistelevat isoisäänsä luovuttaessaan tämän arkiston Karjalan Sivistysseuralle.

Lehdessä tutustutaan myös toisen vienankarjalaisen kirjailijan maailmaan, kun Tarjariitta Lehtolan kuvareportaasi saattelee lukijansa idylliseen Haikolan kylään, kansankirjailija Ortjo Stepanovin kotitaloon ja siellä isänsä perintöä vaalivan Miihkali Stepanovin vieraaksi.

Jyrki Mäkelä kertoo elävästi ja kiinnostavasti karjalaisesta suurperheestä ja Mäkelän suurperheen kehittymisestä Etelä-Pohjanmaalle. Karjalan tiedekeskuksen johtaja Olga Iljuha puolestaan selvittää, kuinka koululaitos perustettiin Vienan Karjalaan, ja millaista vastustusta se herätti Venäjän viranomaisissa.

Virolainen Oliver Loode pohtii Eeva-Kaisa Linnan haastattelussa suomalais-ugrilaisen kulttuuriperinnön ja pyhien symbolien häpeämätöntä alistamista Kremlin sotapropagandan välineiksi.

Lisäksi arvioitavina ovat Juminkeon kirjauutuus, Mira Martikaisen ja Mervi Kunnasrannan Veenkoirasta vaakalintuun – Kalevalan eläimiä ja Loimolan Voiman uusin levy Mi on praudua.

Posted in Uncategorized |
Bookmark the permalink.