Kauppa > Irina Takala: Taistelua ja kuolemaa – Neuvosto-Karjalan suomalaiset 1920–30-luvuilla

Irina Takala: Taistelua ja kuolemaa – Neuvosto-Karjalan suomalaiset 1920–30-luvuilla

35,00 

Kuvaus

HUOM. Karjalan Sivistysseuran jäsenille kirjan hinta on 28 euroa ja sen voi tilata tästä linkistä.

Taistelua ja kuolemaa – Neuvosto-Karjalan suomalaiset 1920–30-luvuilla

”Tuloksena on vakuuttavassa objektiivisuudessaan hätkähdyttävä kertomus erään ihmisryhmän uutta ja parempaa maailmaa koskevista unelmista ja niiden traagisesta murskaamisesta totalitaarisen terrorin keinoin.”

Professori emeritus Timo Vihavainen

Irina Takalan kirja keskittyy Neuvostoliittoon 1920- ja 1930-luvuilla Suomesta ja Pohjois-Amerikasta muuttaneiden suomalaisten traagiseen historiaan aikakaudella, joka päättyi Suureen terroriin ja Stalinin vainoihin vuosina 1937–1938. Unelmissaan tulijoilla oli valoisa tulevaisuus ja oikeudenmukainen maailma, jopa yhteiskunnallisiin ihanteisiinsa perustuva maailmanvallankumous. He olivat valmiita rakentamaan tämän tulevaisuuden omin käsin. Mukanaan he toivat osaamisensa ja ammattitaitonsa, amerikansuomalaiset jopa modernit työkalunsa ja -koneensa, sekä pääomia.

Suomalaisten vuosina 1920–1935 johtamassa Neuvosto-Karjalassa ehdittiin heidän avullaan saavuttaa paljon. Kehitettiin metsätaloutta ja teollisuutta, luotiin infrastruktuuria, rakennettiin taloja ja teitä sekä luotiin edellytyksiä sivistystason parantamiselle. Suomalaiset loivat ainutlaatuisen kulttuurin, jonka jäljet elävät tämän päivän Karjalan tasavallassa. Suomen kielellä oli keskeinen rooli. Pieni, mutta aktiivinen diaspora loi suomenkielistä kirjallisuutta ja julkaisi lehtiä, perusti teatterin ja sinfoniaorkesterin, musiikki jazzista lähtien soi kaikkialla.

Kirja perustuu Takalan vuosia kestäneeseen Suurta terroria koskeneeseen tieteelliseen tutkimukseen, laajoihin arkistoaineistoihin mukaan lukien FSB:n arkisto Karjalan tasavallassa, lukuisiin kirjallisiin lähteisiin, haastatteluihin ja muistelmiin.

Kirja valottaa Suuren terrorin taustoja ja uhrien kohtaloita mukaansa tempaavalla tavalla.  Irina Takala pohtii kirjan lopussa syitä siihen miksi juuri suomalaiset joutuivat niin laajassa mittakaavassa sortotoimien kohteeksi. Hän toteaa, ettei syynä ollut suomalaisten etninen alkuperä, vaan se, että he olivat eläneet muualla ja nähneet liikaa.

Irina Takala on filosofian tohtori, Petroskoin valtionyliopiston dosentti, yksi arvostetuimmista Stalinin terrorin tutkijoista. Hän on Karjalan tiedekeskuksen Kielen, kirjallisuuden ja historian instituutin tutkijatohtori, Suomalaisen Tiedeakatemian ulkomainen jäsen, Suomen Historiallisen Seuran kirjeenvaihtajajäsen ja Nordic and Baltic Studies Review -lehden päätoimittaja.

Kovakantinen, 344 sivua, 24 numeroimatonta kuvasivua, kuvitettu, karttoja
Karjalan Sivistysseura, 2021