Uutiset > Hyvyä roštuonaikua! Hyviä Raštavua! Hyviä rastavan aigua!

Hyvyä roštuonaikua! Hyviä Raštavua! Hyviä rastavan aigua!

Karjalan Sivistysseura toivottaa kaikille joulurauhaa.

Tänä vuonna koko maailma on tavallaan ollut yhtä, koronapandemia on kurittanut meitä kaikkia yhtälailla. Kun tapaaminen ja matkustaminen eivät ole olleet mahdollisia, olemme joutuneet miettimään uusia tapoja toimia yhdessä.

Avainsana on ollut digitaalisuus. Kun aikaisemmin tapasimme yhteisessä tilaisuudessa, nyt olemme joutuneet tapaamaan virtuaalisesti, Zoomisssa, Teamsissa, Google Meetissä. Olemme niissä pitäneet kokouksia, seminaareja, kuunnelleet luentoja, julkaisset kirjoja.

Olemme nähneet ja kuulleet toisemme, mutta jotakin kohtaamisista on jäänyt puuttumaan. Se aito karjalainen kohtaaminen.

Meidät pakotettiin ottamaan digiloikka. Digitaalisuuden tulemisessa tutuksi on löydettävissä monia hyviä puolia. Matkustamme vähemmän, hiilijalanjälkemme pienenee, meillä on enemmän aikaa itsellemme ja läheisillemme. Voimme nojatuolissa lojuen osallistua erilaisiin tilaisuuksiin, ylittää niin maastoon kuin mieleemme piirretyt rajat. Voimme opiskella vaikkapa karjalaa lähtemättä kotoa minnekään.

Perinteiset Heimopäivämme huhtikuussa jouduttiin koronan vuoksi peruuttamaan. Vasta myöhään syksyllä kokoonnuimme Heimotapaamiseen, jonka merkittävintä antia oli iltapäivän mittainen historiaseminaari. Se liittyy Sivistysseuran ja Petroskoin yliopiston historian laitoksen yhteiseen hankkeeseen On monta eri Karjalaa, jossa maittemme historiaa tehdään tunnetuksi molemmin puolin rajaa. Seminaari striimattiin ja paikan päällä sitä seuranneiden noin 50 hengen lisäksi sitä katsoi lähes 100 henkeä niin Suomessa kuin Venäjällä.

Kun kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset, matkustaminen ja yhteiset tilaisuudet eivät olleet mahdollisia, keskityttiin työhön, jota voi tehdä työpöydän ääressä – tehtiin julkaisuja!

Sielunpaloa ja toimintaa. Karjalan Heimo. 100 vuosikertaa on Toni Saarisen toimittama antologia, joka kokoaa sadannen vuosikerran kunniaksi yhteen kirjoituksia ja kuvia Karjalan Heimon ja sen edeltäjien jokaiselta vuosikymmeneltä. Mukana on uutisia, politiikkaa, historiaa, taidetta ja muistitietoa – sekä mainoksia, ilmoituksia, kansia, pilakuvia ja muita paperille painettuja muuttuvien aikojen havainnollistajia.

Karjalassa tasavallan kansallisarkistossa Jelena Usatševa laati kiinnostavan karjalan pakolaisista kertovan matrikkelin Itä-Karjalan pakolaiset: Tie kotiin. Se kertoo koskettavasti parin sadan pakolaisen tarinan. Julkaisu sisältää kuvia, joita ei ole aikaisemmin julkaistu.

Yhteistyössä Vieljärvellä sijaitsevan Karjalan Kielen Kodin ja kieliaktivisti Natalja Antonovan kanssa julkaistiin opas, jossa neuvotaan kuinka karjalan kieli – tai mikä tahansa vähemmistökieli – voidaan siirtää lapselle. АВČ – Шаг навстречу eli ABC – askel kohti karjalan kieltä on nyt jaossa venäjänkielisenä ja tulossa suomeksi, vienankarjalaksi ja livvinkarjalaksi.

Teos vienankarjalaista kansanpuvuista ilmestyy alkuvuodesta 2021, tavoitteena on julkaista se huhtikuussa seuran Heimopäivillä. Kirja Vienan pakolaisten tai maahanmuuttajien Suomeen mukanaan tuomista puvustoista kertoo yli 20 elämäntarinaa, kuvailee näiden henkilöiden puvustoja ja vaatekappaleita, esittelee ne yksityiskohtaisesti, opastaa ompelemaan. Kirja sisältää vaatteisiin liittyvän sanaston. Teoksessa on myös katsaus vienalaisten ja aunukselaisten naisten pukuihin 1800-luvun lopulla sekä kuvaus Karjalan kansan tuhatvuotisesta historiasta. Julkaisussa on todella monipuolinen kuvitus. Tekijä on käsityönopettaja Maija Vaara.

Suomessa on nyt muutaman vuoden ajan juhlistettu karjalan kielen päivää 27. marraskuuta. Tänä vuonna Karjalan Sivistysseuran ja Itä-Suomen yliopiston väki sekä joukko kielentutkijoita ja -aktivisteja ideoi ja toteutti kokonaisen karjalan kielen viikon teemalla Karjalan kieli eläy. Kutsuimme ihmisiä kirjoittamaan suhteestaan karjalan kieleen ja karjalan kielestä elämässään. Saimme lähes 50 kirjoitusta, jotka julkaistiin Facebookissa Karjalan kieli eläy -sivustolla sekä ajankohtaiskanavallamme Uutisčuppu – Uudisčuppu. Facebookissa olevia kirjoituksia on nyt luettu yli 34 000 kertaa!

Karjalan kieli eläy!

Karjalan Sivistysseuran hallitus ja toimiston väki kiittää kaikkia kuluneesta vuodesta ja toivottaa oikein hyvää uutta vuotta!

Eeva-Kaisa Linna, puheenjohtaja
Pekka Vaara, varapuheenjohtaja
Eila Stepanova, toiminnanjohtaja
Tuulikki Halla
Kari Homanen
Outi Homanen
Kari Kontu
Terttu Louhikoski-Alasuutari
Santeri Palviainen
Kai Peksujeff
Senni Timonen