Viisasten kerhot

Viisasten kerhojen julkaistut tarinat ->

Viisasten kerhot ovat uudenlainen tapa tallentaa tarinoita Karjalasta. Kerhotoiminnan tarkoituksena on koota rikas karjalainen muistitietoaineisto, joka arkistoidaan tulevia sukupolvia varten mutta jota myös julkaistaan erilaisissa muodoissa.

Viisasten kerhotapaamisia järjestävät KSS, KSS Kemin alaoasto, Pohjois-Viena-seura Oulussa, Kuusamon Viena-seura sekä Suojärven pitäjäseurat Helsingissä, Nurmeksessa ja Lieksassa.

Karjalassa Viisasten kerhoja kokoontuu Pääjärvellä, Kiestingissä, Petroskoissa, Uhtualla sekä Kuujärvellä.

Kerhojen starinailtoihin on laadittu lyhyt ohjeistus mutta sisältöjä voi jokainen kerho kehittää omaan suuntaansa.

Vetäjä

Vaikka tarkoituksena on saada aikaan vapaamuotoisia juttutuokioita, on silti tarpeellista, että jokaisessa istunnossa on ihminen, joka organisoi äänityksen, vastaa asiassa pysymisestä ja huolehtii aineistosta.

Sovittu aihe(piiri)

Spontaani juttelu on piirien toiminnassa keskeistä. Silti on järkevää, että kokoontuminen tai kokoontumissarja liikkuu ainakin väljästi tietyn aiheen tai aihepiirin ympärillä. Se on hyvä ilmoittaa edeltä käsin, että osallistujat ehtivät muistutella mieleensä asioita. Teema voi olla mikä tahansa, kunhan se kiinnostaa kerhon jäseniä ja liittyy Karjalaan.

Vapaa muistelu

Vaikka tarkoituksena on saada kokoon tarinoita, ne juohtuvat mieleen keskustelussa. Ei siis pidä karttaa vapaata juttelua ja sen äänittämistä. Jos aihe liukuu välillä toiseen, ei sekään ole pahasta – assosiaatioilla on aina jokin yhteys pääaiheeseen.

Valokuvia, asiakirjoja, karttoja talteen

Aiheeseen ja paikkoihin liittyvät valokuvat, asiakirjat ja kartat elävöittävät aineistoa ja myöhempiä julkaisuja. ”Uudet”, ennen tuntemattomat dokumentit myös rikastavat arkistoituja karjalaisia aineistoja.

Istunnosta sisällysluettelo

Aineiston tulevan käsittelyn kannalta on tärkeää, että jokaisesta nauhasta/istunnosta laaditaan mahdollisimman pian sisällysluettelo, josta selviää 1) kerhon kokoontumispaikka ja -aika, 2) läsnäolijat, 3) keskustelun kulku (pääpiirteittäin) ja tarinoiden aiheet.

Karjalan Sivistysseura on hankkinut kerhoille äänityslaitteet, joille jutustelu tallennetaan. Äänitteet siirretään tietokoneelle ja sieltä edelleen Dropboxin kautta Suomessa Kai Paajastelle, joka tarinat litteroi ja muokkaa luettaviksi tarinoiksi.

Lisäkysymyksiin vastaavat sisältöjen osalta Senni Timonen (senni.timonen(ät)kolumbus.fi) ja tekniikan osalta Ville Vaara (villepvaara(ät)gmail.com).

Lisätietoja Suomessa toimivista kerhoista antavat Kemissä Simo Kannelsuo, Oulussa Kerttu Nurmela, Kuusamossa Marja Hahtela ja Erkki Homanen. Suojärven pitäjäseurojen vastuuhenkilöt ovat Paavo Harakka (Nurmes), Tarmo Martiskainen (Helsinki) ja Matti Koukkunen (Lieksa).

Helsingissä tiedustelut voi osoittaa toimistoon toimisto(ät)karjalansivistysseura.fi.