Alman tarinoita Vuonnisesta

Alma Tervonen-Sapošnikova

 

Karjalan Sivistysseura ry

ekirja 2016

www.karjalansivistysseura.fi

ISBN 978-952-68206-8-2

Esipuhe

Vuonisen neito Alma Tervonen-Sapošnikova

Alma Tervonen-Sapošnikova on tuttu henkilö kaikille niille Vienan Karjalan matkaajille, jotka ovat takavuosina pysähtyneet kahvitauolle Alman kahvilaan Vuonnisen kylässä. Vaikka Alma tunnetaan armoitettuna tarinankertojana, hänen kirjoittamansa tekstit ovat olleet monille yllätys.

Alma Tervonen-Sapošnikova on syntyperäinen vuonnislainen usean sukupolven ajalta. Hän on nähnyt omin silmin kotikylänsä rajun muutoksen. Ennen niin elävä ja vireä kylä on muuttunut lähes hylätyksi, autioksi ja hiljaiseksi ohikulkupaikaksi Vuokkiniemen ja Uhtuan eli Kalevalan välisen tien varrella. Vakituisten asukkaiden määrä kylässä on supistunut muutamaan kymmeneen.

Tarinoissaan Alma kertoo ihmisistä ja tapahtumista Vuonnisessa. Hän muistaa asioita lähes 80 vuoden ajalta. Sotavuodet 1940–1945 ovat jääneet erityisesti hänen mieleensä, vaikka hän oli tuolloin pieni tyttö.

Vuonnislaiset vietiin evakkoon pieneen Miksingoran kylään, joka on Jarenskin kaupungin lähellä Arkangelin alueella. Elämä vaikeissa oloissa oli rankkaa, muun muassa Alman ukki ja ämmö kuolivat evakkoaikana. Kun sota loppui, Alma pääsi takaisin kotiin, mutta Neuvostoliiton aika toi uudenlaisen elämän.

Aila-Liisa Laurila