Aivot, kieli ja kynä. Kulttuuripiirien Kesäyliopisto

Hannu Heikkilä

Julkaissut Karjalan Sivistysseura 2020
Kansi: Timo Jaakola
Sähkökirjan taitto: Tero Salmén
ISBN 978-952-7193-26-6 (painettu)
ISBN 978-952-7193-33-4 (epub)

Saatteeksi

Kesäyliopisto syntyi 1932 Akateemisen Karjala-Seuran nuorten ylioppilasaktivistien erottua Seurasta vastalauseena sen yhteiskuntajärjestyksen vastaisille toimille Mäntsälän kapinassa. Heidän joukkoonsa liittyi nuoria ylioppilaspoliitikkoja eri osakunnista sekä itsenäistyneen Suomen ensimmäiisä kirjailijoita ja esteetikkoja.

Kesäyliopisto kokosi piiriinsä samanhenkisiä kulttuurihenkilöitä, jotka valloittivat pian avainpaikkoja suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomen kieli sekä suullinen ja kirjallinen ilmaisu eri muodoissaan on siitä lähtien ollut tyypillisintä Kesäyliopistoa.

Kesäyliopisto on herrojen salaseura, vaikuttajien verkosto, uutta ideoivien tekijöiden ajatuspaja. Sillä ei ole sääntöjä, se ei tee vuosikertomuksia eikä pidä pöytäkirjoja. Toimintasuunnitelmia ei ole, eikä paperille kirjattua strategiaa tai missiota. Puoluerajoja ei tunneta.

Kesäyliopisto on toiminut paitsi jäsentensä keskustelufoorumina myös merkittävien kulttuuripoliittisten aloitteiden tekijänä ja vaikuttanut voimallisesti suomalaisessa kulttuurielämässä.