“Mimbä pyörä pyörähtääbi sen käköni kukahtaabi”: Runolaulaja Shemeikat Karjalainen sukuni -webinaarisarjassa
Mistä Shemeikat lauloivat? Millaisia tarinoita liittyy suvulle tärkeään runoon Miihkalin pedravirteen? Miten perinne voi jatkua tänä päivänä ja tulevaisuudessa?
Torstaina 6.4. kello 18 alkavassa Karjalainen sukuni -webinaarisarjan esityksessä Shemeikan sukuseuran Leena Partanen pureutuu kuuluisaan runonlaulaja-metsästäjäsukuun. Shemeikat ovat kotoisin Raja-Karjalan Suistamon Shemeikan kylästä Ruodavus-järven rannalta. Kiistatta kuuluisin Shemeikka oli Pedri (Petri) Iivananpoika Shemeikka (1825-1915). Iivo Härkönen kuvaili Pedri Shemeikkaa Viena-Aunus-lehdessä vuonna 1935 seuraavasti:
Poikanen (Pedri) oli tarkoin isäinsä tapainen, tavallista jämeämpi ja juurevampi, luonteeltaan vähän puhuva ja itseensä sulkeutunut, ehkä nuoruudessaan pohjaltaan ujo. Isänsä, elossa olevien vanhain tietoja ja tietoja hän hän tarkoin kuunteli ja oppi. Hänestä tuli myös vankka ja peloton metsämies, joka korkeaksi ehtineen elämänikänsä varrella kerkisi kaataa metsän jaloa riistaa aina ”riiden täydeltä”, kuten hän itse epämääräisesti määritteli.
Vaatimattomasti elänyt Pedri Shemeikka kohtasi elämänsä aikana lukuisia Karjalan kävijöitä ja kansanperinteen tallentajia ja myöhemmällä iällä osallistui Sortavalan ensimmäisille laulujuhlille vuonna 1896 ja Helsingin laulujuhlille vuonna 1900 muiden merkittävien runolaulajien ja kanteleensoittajien kanssa. Näissä tapahtumissa esiintyi myös Iivana Jehkinpoika Shemeikka (1843-1911) eli Jehkin Iivana. Hän oli Pedri Shemeikan serkku ja sukulaisensa tavoin taitava kanteleensoittaja ja runolaulaja. Pedri Shemeikka vaihtoi asuinpaikkaansa usein, joita Iivo Härkönen kuvaili oudoksuttavina. Kyseessä saattoi olla sisäinen tarve kohti luontoa ja rauhaa. Pedri Shemeikan merkityksellisyyttä kuvaa vuonna 1935 Sortavalassa paljastettu Alpo Sailon luoma runolaulajan patsas.
Webinaarisarja on avoinna kaikille halukkaille
Karjalainen sukuni -webinaarisarjan esitykset striimataan Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla. Jokaisen luennon tallenne on katsottavissa myös myöhemmin samasta linkistä.
Osallistujat ovat tervetulleita keskustelemaan YouTuben chatin kautta – omia kysymyksiään voi esittää luennon aikana ja sen jälkeen. Luennoitsija ja moderaattorit vastaavat luennon päätyttyä kysymyksiin.
Karjalan Liiton ja Karjalan Sivistysseuran ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liiton suuren suosion saanut webinaarisarja Karjalainen sukuni on jatkunut keväällä 2023. Kevään viimeinen esitelmä on torstaina 4.5. kello 18, kun Lea Tajakka puhuu aiheesta Vornaset ja Tolvajärvi. Webinaarit striimataan torstaisin kerran kuukaudessa kello 18 alkaen Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla. Jokaisen luennon tallenne on katsottavissa myös myöhemmin Karjalan Sivistysseuran nettisivuilla Tallenteet-osiossa.
Tammikuussa 2021 käynnistynyt webinaarisarja herätti valtavaa kiinnostusta – aiempia luentoja on katsottu Karjalan Sivistysseuran YouTube-kanavalla jo yli 18 000 kertaa.
Lue lisää kevään 2023 esitelmistä KSS:n ajankohtaiskanava Uutisčupussa.
Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.
Tervetuloa karjalaisten sukujen kiinnostavaan maailmaan!
HUOM: Teknisten ongelmien takia luennon striimaus katkesi kesken luennon. Tallenne löytyy kokonaisuudessaan ”Karjalainen sukuni -webinaarisarja 2021-2023” soittolistasta tästä linkistä: https://youtu.be/mz-iTVgTAIM
Kuvan lähde: Museoviraston kokoelma
Lisää tietoa Petri Shemeikasta: Iivo Härkönen: Petri Shemeikan elämäntarina. Petri Shemeikan hautapatsaan paljastuspuhe. Viena-Aunus, 1935, numero 8-9.