Videoluentoja

Itä-Suomen yliopisto tarjoaa sivuillaan karjalan kielen tutkimuksen luentoja videomuodossa. Videot on saatavissa myös tekstitettyinä.

Voit katsoa luentotaltiointeja alla olevasta osoitteesta (linkki vie pois Karjalan Sivistysseuran sivuilta): https://sites.uef.fi/karjala/videoluennot/

Lisätietoja

Luentokokonaisuus Pagin paginua jatkau esittelee Itä-Suomen yliopistossa tehtävää karjalan kielen tutkimusta, ja sillä toimii luennoitsijoina joukko Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen tutkijoita ja opettajia. 2010-luvulla Itä-Suomen yliopistossa on tutkittu erityisesti Suomen Raja-Karjalassa puhuttua karjalan kieltä, ja myös suurin osa Pagin paginua jatkau -videoista käsittelee rajakarjalaismurteita. Karjalan kieli elää kuitenkin vahvasti myös nykyajassa, ja yksi videoista käsitteleekin karjalan kielen nykytilannetta, karjalaksi kääntämistä ja uuden sanaston luomista. Luentokokonaisuuden aloittaa johdantoluento, jolla tutustutaan yleisesti Raja-Karjalan historiaan ja siellä puhuttuun karjalaan. Päätösluennolla käydään puolestaan läpi rajakarjalaismurteista tehtyä tutkimusta 1800-luvulta 2010-luvulle. Jokainen video on kuitenkin itsenäinen kokonaisuutensa, ja voit katsoa videot haluamassasi järjestyksessä. Tervetuloa tutustumaan karjalan kielen tutkimuskysymyksiin!