Livvinkarjala

Tälle sivulle tulee linkkejä livvinkarjalan materiaaleihin ja muuta livvinkarjalaan liittyvää.

Raija Pyöli: Livvinkarjalan kielioppi

Livvinkarjalan kielioppi on peruskielioppi, ensimmäinen suomeksi kirjoitettu nykylivvinkarjalan opas. Julkaisussa on kolme pääosaa: äänne-, muoto- ja lauseoppi sekä lyhyt sanaston yleiskuvaus. Kielioppi soveltuu käytettäväksi sekä kielikursseilla että itsenäisessä opiskelussa. Livvinkarjalaksi kirjoittavalle se on mainio apu.

 

Ljudmila Markianova & Raija Pyöli: Sanakirja suomi-karjala

Alun perin vuonna 2008 ilmestynyt suomi-karjala-sanakirja sisältää n. 20 000 keskeistä nykysuomen sanaa mahdollisimman monelta elämänalalta. Mukana on omaperäisen lisäksi lähinnä venäjästä ja suomesta lainattua sekä luotua sanastoa. Osa nyky-yhteiskunnan, koulutuksen ja tekniikan sanastosta on sellaista, joka on omaksuttu sekä suomeen että venäjään nk. kansainvälisinä lainoina. Mukaan on otettu fraseologismeja, idiomaattisia ilmauksia, sananlaskuja, luontosanastoa, arkikielen ilmauksia sekä kirkollista, lähinnä ortodoksista perussanastoa.

Valtaosa sanastosta on nomineja, joista substantiivit muodostavat suurimman ryhmän. Melko paljon on adjektiiveja, mutta numeraalien ja pronominien määrää on rajoitettu. Verbeistä on annettu runsaasti synonyymejä ja johdoksia, mikä kertoo, että karjalan verbikategoria on erityisen rikas ja ilmaisukykyinen. Sanojen käyttöä on pyritty selventämään lause-esimerkein. Julkaisu on tarkoitettu opiskelijoille, tutkijoille, kääntäjille ja muille livvinkarjalan harrastajille – molemmin puolin rajaa.

 

Raija Pyöli: Sanakirja karjala-suomi

Alun perin vuonna 2016 ilmestynyt karjala-suomi-sanakirja pohjautuu vanhempaan, perinteiseen livvinkarjalaan, mutta sen pääpaino on nykyelämän vaatimassa terminologiassa. Hakusanat on suomennettu ja taivutettu ja niitä havainnollistetaan elävin esimerkkilausein. Julkaisu on tarkoitettu opiskelijoille, tutkijoille, kääntäjille ja muille livvinkarjalan harrastajille – molemmin puolin rajaa.

 

Hannu Lappalainen: Gastronoumine sanasto suomi-livvinkarjala

Sanasto käsittää noin 250 ruokalajeihin, raaka-aineisiin sekä ruuanvalmistukseen liittyvää sanaa. Kokonaan pois on jätetty astiat sekä ruuanvalmistusvälineet, koneet ja laitteet, koska niitä harvoin tarvitsee esiteltäessä ruokia ruokalistoilla asiakkaille tai viestittäessä ruokaohjeilla ruokien valmistamista ruokien tekijöille.
Sanastossa on jonkin verran käsitteiden selityksiä sekä esimerkkejä niiden käytöstä. Lopussa on muutama tekijän itse käyttämä ruokaohje vuosien varrelta sekä ohjeita ruokalistojen laatijoille käytännön esimerkkeineen.