Vienan satuja

23,00

Osasto:

Kuvaus

Ukko ja karhu, Papin härkä, Kaksitoista veljestä, Tsylykormelitsa, Korvaton Kauro, Kolme jäälitsää, Valkoinen koira, Hauen valalla ja kirjan muut väkevästi kuvitetut sadut vievät lukijan Vienan saloille satojen vuosien päähän.

Satuja kutsutaan Vienan Karjalassa starinoiksi. Varsinkin mummot ovat aina olleet starinoiden taitajia ja kantajia. Satuja sanottiin iltaisin pirtissä piisitulen ääressä. aikuisille ne olivat viihdettä, lapsille niiden avulla opetettiin monia asioita. Ne vastasivat osaltaan koulua, kirjastoa ja tiedotusvälineitä ja niiden kautta välittyi tarpeellinen tietämys sukupolvelta toiselle. Sadut olivat kaikkien yhteistä omaisuutta. 1900-luvulla ne alkoivat vaipua unholaan.

Nämä starinat on kerätty 1980- ja 1990-luvuilla vielä eläneiltä vienalaisista taitajilta, aivan viimeherkellä. Tekijä on haastatellut starinansanojia mm. Vuokkiniemessä, Uhtualla, Kiestingissä ja Kostamuksessa ja hienovaraisesti toimittanut ja muokannut niitä suomalaiselle lapselle ymmärrettäväksi säilyttäen vienalaisen sadunkerronnan tyylin. Sen sointusuus tulee parhaisen esille, kun sadut luetaan ääneen. 127s.

Posted in Uncategorized |
Bookmark the permalink.