Seppo Pernu: Vapaaehtoispataljoona Os.H. eli SissiP 5 talvisodan taisteluissa

15,00

Varasto loppu

(Tuote)Osastot: ,

Kuvaus

Seppo Pernu kertoo johdannoksi:

SissiP. 5:n tarina on jäänyt jatkosodan varjoon ja osittain unohtunutkin näiden muistojen jäätyä päällimmäisiksi. Kirjallisuudessa siihen ei ole juuri kajottu, paitsi Niilo Kivakka joka kirjassaan ”Kymmenen yhtä vastaan” siitä eräitä tapahtumia kertoo. Kirjassa esitetyt tapahtumat eivät anna oikeaa kuvaa SissiP:stä ja osoittain ovat virheellisiäkin. Talvisodan historia kuittaa lyhyellä maininnalla SissiP. 5:n, joka siltä osin oli virheellinenkin sekä maaliskuun parissa tilannekartassa, jossa nimi oli Kylmäjärven vaiheilla.

Veteraanitapaamisissa jatkosodan yksiköiden puitteissa oli joskus ohimennen väläytetty SissiP:n aseveljien mahdollista tapaamista. Kuitenkin vasta 1984 Oulun seudun miehet, Erkki Yrjänäinen, Pekka Hirsso ja Niilo Turunen ryhtyivät suunnittelemaan tilaisuutta. Seuraavan vuoden huhtikuussa tämä toteutuikin ja 23 veteraania kokoontui Oulun kasarmeilla. Varuskunnan ruokalassa nautitun yhteisen päivällisen jälkeen jatkui tilaisuus Kerholla talvisodan tapahtumia muistellen.

Tämän kokoontumisen innoittamana kypsyi päätös pataljoonan vaiheiden ja sen henkilöstön selvittämiseksi aina perustamisesta alkaen. Selvitystyö edistyi vaihtelevalla menestyksellä kunnes toisen vuoden puolella ryhdyin ottamaan yhteyksiä aseveljiin, joilta monesti sainkin kaivattuja tietoja.

Puutteita esityksessä on koska arkistotiedot eräin osin olivat suorastaan olemattomia eikä muistitiedotkaan tuoneet täyttä selvyyttä tapahtumiin. Kuitenkin tähän on koottu SissiP. 5:n vaiheet sellaisina kuin ne arkistotietojen ja veteraanien muistissa ovat säilyneet.

Vapaaehtoinen SissiP. 5 on ollut luultavasti jo kansallisuuksiltaankin erikoisin rintamalla talvisodassa toiminut yksikkö ja josta suuri yleisö tuskin on tietoinen.

Julkaisu vuodelta 1988, s. 214.

Posted in Uncategorized |
Bookmark the permalink.