Salme Syri: Kahleissa kylmän maan

25,00

Varasto loppu

Kuvaus

Salme Syrin kirjauutuus 2014

Suomeen sotaa paenneet ihmiset joutuivat palaamaan Neuvostoliittoon, jossa sota Saksaa vastaan jatkuu ja Stalin oli vallassa. Pakolaiset ovat arkoja ja peloissaan astuessaam tammikuun pakkasissa junaan. Mukana on pieniä lapsia ja vanhuksia. Edessä on kylmyyttä, ankaraa työtä ja nälkää, mutta myös iloa ja rakkautta.
Neuvostoliitossa kolhooseja ja sovhooseja on rakennettu ympäri maata. Palkkaa ei makseta rahassa, elintarvikkeet ovat kortilla, vaatteita ja jalkineita on vaikea saada. Kolhoosit pelastavat kuitenkin ihmisiä nälkäkuolemalta tarjoamalla ruokaa ja asuntoja.
Palaajien joukossa on vienalainen Maria Hartikka lapsineen. Vain Aili-tytär jää Suomeen. Kirjassaan Missä koti, muomoseni? Salme Syri kertoi heidän elämästään Vuokkiniemessä, pakomatkasta ja lyhyestä ajasta Suomessa. Tässä kirjassa heidän tarinansa jatkuu.
Kirjaan sisältyvät myös Alma Saposnikovan aito kertomus perheensä paluusta evakosta sekä Vuokkiniemessä asuvan Irja Denisovan koskettava kuvaus paluumatkasta Suomesta Neuvostoliittoon. Leskiäiti lähtee viiden pienen lapsensa kanssa liki 40 asteen pakkasessa härkävaunussa itään ja joutuu täysin vieraalle paikkakunnalle, vieraiden ihmisten luo.

Posted in Uncategorized |
Bookmark the permalink.