Karjalainen taidekalenteri vuodelle 2023

15,00

Kuvaus

Karjalan Sivistysseuran vuosikalenteri on löytöretki karjalaiseen kieleen ja taiteeseen. Vienankarjalaisen kuvataiteilija Vitali Dobrininin (1954–2021) omintakeiset kalevalaiset teokset kuljettavat upealla tavalla läpi vuoden. Uhtualla syntynyttä Dobrininia kiehtovia teemoja olivat vesi, naiseus, šamanismi, noitarummut, muinaiset symbolit ja tunnusmerkit, kalmismaiden maatuvat kropnitsat. Taiteilija itse sanoi keränneensä monta vuotta rohkeutta maalata suoraan Kalevalasta, mutta uskoi lopulta pystyvänsä sanomaan ja maalaamaan jotain, mitä ei ole aiemmin ollut.

Dobrininin taidetta täydentävät karjalaisten runolaulajien esittämät runot kerääjien kirjaamissa muodoissa. Runot on valittu eri murrealueilta kuvittajan taide ja vuodenajat huomioon ottaen. Runojen yhteydessä on mainittu runon otsikko, laulaja, keruupitäjä ja kylä sekä keruuaika. Runojen lähteinä on käytetty Suomen Kansan Vanhat Runot teossarjan Karjala-osia I, II ja VII sekä SKS:n arkistoa.

Yksi esimerkki on kuuluisan Arhippa Perttusen (arviolta 1754/1769–1841) sisar Moarie, joka oli myös runolaulaja. Hänen runonsa on Dobrininin Ilmatar-maalauksen yhteydessä. Kuukausien ja päivien nimet ovat vienankarjalaksi, eteläkarjalaksi ja livvinkarjalaksi. Lopusta löytyvät myös merkittävät juhlapäivät sekä ortodoksinen nimipäiväkalenteri.

Kalenterin koko on A4, sivuja on yhteensä 36.

Posted in Uncategorized |
Bookmark the permalink.