Armahimmat varšišomaset – Vienalaisten naisten kansanpukuja ja elämäntarinoita JÄSENILLE

35,00

Kuvaus

HUOM. Karjalan Sivistysseuran jäsenille kirjan hinta on 35 euroa.

Norm. 42,00 euroa tästä linkistä http://www.karjalansivistysseura.fi/kauppa/armahimmat-varsisomaset-vienalaisten-naisten-kansanpukuja-ja-elamantarinoita/.

Maija Vaaran toimittama Armahimmat varšišomaset – Vienalaisten naisten kansanpukuja ja elämäntarinoita esittelee runsaan sadan vuoden taakse ulottuvaa pukujen historiaa, merkityksiä, käyttöä, malleja ja valmistustekniikoita monipuolisesti ja ennennäkemättömän upein kuvin.

Kirja kertoo Vienan Karjalan naisten kansanpuvuista, niiden valmistuksesta ja merkityksestä. 1900-luvun alkupuolelle saakka Vienan Karjalassa naisilla oli käytössä melko yhtenäinen ja silti yksityiskohdiltaan vaihteleva kansanpuku. Pukuun kuului pitkä paita eli rätsinä, olkainhame eli kosto ja vyö tai esiliina. Päähineenä käytettiin naisen iästä ja siviilisäädystä riippuen otsipaikkaaasorokkaa tai säpsää. Myös huivit olivat oleellinen osa pukeutumista. Kirjassa esitetään vaatekappaleiden rakennetta, saumoja ja kaavoja, jotta niiden kauniit mallit voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön.

Kirjassa esitetty tieto pohjautuu Suomen museoista ja yksityisomistuksesta löytyneisiin vaatteisiin. Kansanpuvut ovat kulkeutuneet Suomeen pakolaisten ja maahanmuuttajien mukana. Puvut ovat peräisin 22 naiselta eri puolilta Vienan Karjalaa. Pukuesittelyjen yhteyteen on koottu alkuperäisten omistajien elämäntarinoita, ne yhdessä kertovat omaa tarinaansa naisten arvomaailmaan, estetiikkaan ja heidän elämänsä taitekohtiin syvästi sitoutuvasta ja niitä väkevästi ilmaisevasta kulttuurista.

Kansatieteilijä Ildikó Lehtisen artikkeli valottaa laajemmin vienalaista pukeutumista ja sen historiaa. Historioitsija Pekka Vaara paneutuu koko alueen historiallisiin tapahtumiin, jotka johtivat yhteydenpitoon ja muuttoliikkeeseen Suomen ja Vienan välillä.

Kovakantinen kirja, KSS 2021, s. 220. Loistelias kuvitus, kaavat, mallit.

Posted in Uncategorized |
Bookmark the permalink.