VUOKKINIEMI CAPITAL OF CULTURE 2015 -KILPAILUUN

Lehdistötiedote 2.6.2014

Vapaa julkaistavaksi heti

Vuokkiniemi hakee suomalais-ugrilaiseksi kulttuurikyläksi 2015 – alue sisältää kyliä myös Suomen puolelta.

Vuokkiniemi on hakenut mukaan kansainväliseen Finno-Ugric Capital of Culture 2015 -kilpailuun.

Kilpailuun osallistumisella tuetaan ja innostetaan kyläläisiä omaan aktiivisuuteen ja  toimintaan. Tavoitteena on että he tukevat entistä enemmän itseään ja karjalaisen kulttuurin merkitystä voidaan nostaa. Siksi hankkeella halutaan vahvistaa yhteistyötä muiden suomalais-ugrilaisten toimijoiden kanssa ja siten lisätä turismia, joka kohentaisi taloutta tulevaisuudessa tässä maailman yhdessä tärkeimmässä suomalais-ugrilaisessa kylässä. Lisäksi pyritään laajentamaan tietoisuutta aidosta ja elävästä karjalaisesta ja kalevalaisesta kulttuurista, joka kuitenkin elää uhatussa ympäristössä Venäjällä.

Kilpailuun osallistuva alue kattaa nykyisen Vuokkiniemen kylän ja sen vanhat runokylät Vuonnisen, Latvajärven, Venehjärven, Kivijärven, Ponkalahden, Tšenan, Pirttilahden, Mölkön, ja Tollonjoen sekä Kostamuksen (nykyinen kaupunki on vanhan Kontokin paikalla).  Suomessa  Kuivajärvi ja Hietajärvi ovat osa tätä samaa runoaluetta.

Vuokkiniemi on edelleen elävä kylä ja sen noin 200 talossa asuu suunnilleen 500 henkeä, joista 85 % on karjalaisia. Valtaosa väestöstä käyttää arkikielenään vienankarjalaa. Perinteinen kieli ja kulttuuri elävät vielä tänäkin päivänä vahvana kylässä. Suurin osa nykyisistä vuokkiniemeläisistä on vanhojen runonlaulajien jälkeläisiä.

Kalevalan luoja Elias Lönnrot löysi Vuokkiniemen ja sen runokylät. Hän keräsi useita kymmeniä tuhansia säkeitä ja kokosi niistä tuntemamme Kalevalan. Hän on päivännyt Kalevalan 28. helmikuuta 1835, joten vuonna 2015 tästä tulee kuluneeksi 180 vuotta!

Vuokkiniemen pitäjä oli 1800-luvulla vanhan runonlaulun keskus, jonka alueelta pääosa kansalliseepos Kalevalan runoista on kerätty. Tämä kalevalainen runopesä löytyi alun perin piirilääkäri Zacharias Topelius vanhemman kiinnostuksen kautta – hän nimittäin kirjoitti jo vuonna 1803 muistiin runoja Suomen alueella kulkevilta karjalaisilta laukkukauppiailta. Hänen kolmannessa julkaisemassaan vihkossa viitataan Vuokkiniemeen. Viimeisessä eli neljännessä julkaisussaan hän kertoo suoraan mistä runoja löytää: Yksi ainoa maanpaikka, sekin Suomen piirin ulkopuolella, tai muutama pitäjäs, Arkangelin läänissä erinomattain Vuokkiniemen Pitäjäs, säilyttää vielä vanhat tavat, ja vanhan urosväen jutut vilpitönnä ja puhtaana. Siellä veisaa Väinämöisen ääni, siellä soipi vielä Kantele ja Sampo.

Kilpailun voittaja julkistetaan 31.8.2014 Moskovassa.

Finno-Ugric Capital of Culture -kilpailun järjestää Youth Association of Finno-Ugric Peoples (MAFUN) nyt toista kertaa. Vuoden 2014 kulttuurikylän tittelin kilpailussa voitti Udmurtiassa sijaitseva Bygyn kylä. Tuolloin kilpailuun osallistui kahdeksan kylää Venäjältä ja Virosta.

Vuokkiniemi-seura ry, Karjalan Sivistysseura ry sekä Kostamuksen kaupungin kulttuuri- ja museovirasto ovat voimakkaasti olleet tukemassa kilpailuun osallistumista. Karjalan Sivistysseura pitää hanketta erittäin merkittävänä karjalaisen kulttuurin edistämiseksi.

Hakemuksesta vastaava:
Sari Heimonen, Muhos Laitasaari
+358445617943
sari.heimonen@gmail.com

Kilpailun kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.uralic.org/

Lisätietoja MAFUN www.mafun.info

Vuokkiniemen kotisivut www.vuokkiniemi.net

Kostamuksen kaupungin kotisivut http://www.kostomuksha-city.ru/