Kuvakokoelmat

Aleksi Lahelman kuvat (13)

KSS:n entisen puheenjohtajan Aleksi Lahelman kuvia.

Aunus (115)

Kuvia Aunuksen Karjalasta.

Boris Karppelan sota-ajan Aunus (147)

Boris Karppelan kuvia sota-ajan Aunuksen Karjalasta vuosilta 1941–1944.

Elinkeinot (21)

Vienan karjalaisten elinkeinoihin liittyvää kuvastoa. Mukana niin laukkukauppaa kuin myöhempää elinkeinon harjoittamista- moni vienankarjalainen suku jatkoi toimintaa kaupan ja teollisuuden aloilla myös Suomen puolella.

Etelä-Karjala, Kannas ja Laatokka (343)

Kuvia Etelä-Karjalasta, Karjalan kannakselta ja Laatokan Karjalasta.

Etelä-Pohjanmaan vienankarjalaiset (12)

Etelä-Pohjanmaalla vuosisadan vaihteen tienoilta 1930-luvulle asuneiden vienankarjalaisten pakolaisperheiden valokuvia. Kuvat pääosin Helena Lahelman kokoelmista.

Heimotyö ja heimosodat (56)

Kokoelma kattaa historiallisen heimoaatteen erilaiset ilmentymät, heimosodista (heimosotaretket Vienaan ja Aunukseen 1918–1922) Akateemisen Karjala-seuran toimintaan sekä näitä vähemmän vahvasti poliittisesti värittyneeseen toimintaan.

Henkilökuvat (150)

Karjalan Sivistysseuran kokoelmiin luovutettuja alunperin useimmiten henkilökohtaisissa -tai perhealbumeissa olleita kuvia.

Historiakuvat (13)

Sekalaiset Karjalan ja karjalaisuuden historiaan liittyvät kuvat.

Karjalan Liitto (77)

Karjalan Liitto on karjalaisen kulttuurin harrastus- ja kansalaisjärjestö. Liiton perustivat luovutetun Karjalan kunnat, seurakunnat ja maakuntajärjestöt heti talvisodan päättymisen jälkeen. Alkuvuosina tärkeimpänä tehtävänä oli ajaa siirtokarjalaisten etuja asutus- ja korvauskysymyksissä.

Karjalan Sivistysseura (44)

Vuonna 1906 vienalaiset kauppiaat ja heidän suomalaiset tukijansa perustivat Wienan Karjalaisten Liiton, jonka tavoitteeksi asetettiin Vienan henkisen ja aineellisen tilan kohentaminen. Liiton nimi muutettiin vuonna 1917 Karjalan Sivistysseuraksi. Seura on yli satavuotisen historiansa ajan toiminut itäkarjalaisen kulttuurin, kielen ja perinteen vaalimiseksi Suomessa ja Venäjän puolella.

Karppelan suku (22)

Karppelan suvun luovuttamia kuvia.

Kylät nykyään (121)

Valokuvia Vienan ja Aunuksen kylistä sekä niiden asukkaiden elämäntavoista ja elinympäristöistä nykypäivinä. Kuvat ovat kylien asukkaiden ja niissä liikkuneiden matkailijoiden kuvaamia 1990-luvusta eteenpäin.

Leo Lehtosen sota-ajan kuvat (125)

Leo Lehtosen valokuvia vuosilta 1938-1943. Hän kulki jatkosodassa reittiä Muhos-Puolanka-Kuusamo-Vienan Karjala-Kiimasvaara-Sohjanoja-Kiestinki-Louhi-Röhö-Ahvenlahti-Vuonninen-Vuokkiniemi-Jyvöälahti-Suomussalmi-Kajaani-Oulu-Haukiputaa-Kuivaniemi-Kemi-Tervola-Rovaniemi. Jatkosodan lopun aikaan hän oli yliluutnantti. Copyright Pekka Lehtonen.

Oppilaitokset (21)

Karjalaisia oppilaitoksissa mm. Suomessa. Kuvia oppilaitoksista on myös Pakolaisuus-kansiossa.

Pakolaisuus (139)

Karjalasta tuli pakolaisia Suomeen sekä vuosina 1918-22 Venäjän vallankumouksesta johtuen, että talvi- ja jatkosotien seurauksena. Huomattavan osan kokoelmasta muodostavat pakolaisleireiltä ja pakolaislapsia varten perustetuista kouluista otetut kuvat.

Pohjois-Karjala (78)
Riitta Virtasalmen kuvat (142)

Riitta Virtasalmen KSS:lle luovuttamien diakuvien digitoituja versioita. Kuvat ovat peräisin TV-ohjelmien kuvausmatkoilta, joita toimittaja-ohjaaja Lisa Hovinheimo teki Pertti Virtarannan kanssa Neuvostoliittoon vuosina 1979-1989. Julkaistaessa kuvaajan nimi mainittava. Tekijänoikeudet Riitta Virtasalmi, puh. 0407469556.

Rudolf Sykiäisen kuvat (39)

Rudolf Sykiäisen kuvia Vienasta vuodelta 1979. Saatu Riitta Virtasalmelta. Monet kaipaavat tunnistamista.

Talvi- ja jatkosotien aika (59)

Kokoelmaan sisältyvät talvi- ja jatkosotien kuvat jotka eivät sijoitu muihin kokonaisuuksiin.

Tanner & Manner (55)

Tanner & Mannerin Orismalassa 1925–30 toimineiden tekstiili- ja vaatetustehtaiden tehdas- ja henkilökuvat, jotka on kuvannut tehtaalla työssä mukana ollut Paavo Mäkelä. Kuvamateriaali on ollut käytössä Ville Lahelman kokoaman Tanner & Mannerin tukkukaupan ja teollisuuden toimintaa käsittelevässä muistelmamonisteessa, joka on arkistoitu Karjalan Sivistysseuran arkistoon.

Tverin Karjala (5)

Kuvia Tverin Karjalasta.